fredag 27 augusti 2010

Lite mer om IT-kraschen


Många som satsade sina pengar på vilda idéer under IT-yran förklarade sig med att det skulle räcka om ett eller två av de företag de satsat på blev succéer. Om resten gick i konkurs spelade då ingen roll för de få som lyckades skulle kompensera för detta med råge.

Så blev det inte, visst några få lyckades, men värderingarna var som jag skrev igår alldeles för höga, så höga att det först 10 år senare med oavbruten vinstökning är en motiverad kurs.

En helt annan sak med IT-yran som ag tycker inte har uppmärksammats tillräckligt är att det i grunden var en förmögenhetsöverföring från (lättlurade) privatpersoner till anställda i förlustbringande företag. Har något sånt skett i stor skala tidigare i historien? Jag tror inte det, i alla fall inte utan att de skyldiga åtalats.

Visst, en del av dessa trodde verkligen på sina idéer och misslyckas får man göra, under förutsättning att man inte ljuger för folk (där trillar även många av de mer seriösa IT-entreprenörerna under yran dit). Många har det avslöjats senare trodde inte alls på detta utan försökte få tillräcklig hype kring sitt företag för att få till en börsintroduktion som skulle göra dem rika. Märk väl, det var inte kunderna som skulle göra dem rika, utan de nya aktieägarna.

Miljoner småsparare förorade sina pengar medan "entreprenörerna" nästan undantagslöst passade på att casha ut en del av sina innehav till när aktierna nått fantasikurser (t.ex. clownerna Staël von Holstein och Birgersson).

Det är inte synd om dem som förlorade sina pengar. Man måste begripa det man lägger sina pengar på och förhoppningsvis lärde de sig någonting. Förmodligen stack det dock en del i ögonen på gamla Icon Medialab-ägare när den tidigare IT-direktören tog ett år ledigt efter kraschen för att åka skidor i Verbier där han äger ett eget chalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar