torsdag 7 oktober 2010

Börsen stiger


Om någon undrar hur börsen kommer att gå så kan jag meddela (liksom tidigare härhär och här) att den kommer att stiga. Kanske inte i morgon eller nästa vecka eller månad, men på sikt kommer den att stiga från den nivå den är på idag och med all sannolikhet till nivåer som vi inte ens kan drömma om idag. Förmodligen kommer börsen att stiga rejält under året som kommer i takt med att företagens vinster fortsätter att öka och i takt med att investerare börjar lita på att dessa vinster inte är tillfälliga.

Att våga köpa aktier i lågkonjunktur liksom i mer osäker konjunktur är den linje som skiljer agnarna från vetet. De som lyssnar på olyckskorparna när de skriver att H&M:s senaste rapport var dålig, att de kommande kvartalsrapporterna kommer att "vara avgörande för börsutvecklingen" (jo, det är sant, precis så skriver de) eller att minsta lilla moln på himlen kommer att leda till ruskväder kommer inte att bli rik på sina placeringar.

En vacker dag kommer börsen återigen att stå mycket högt. Vi kan vara helt säkra på att olyckskorparna då har börjat rekommendera köp av allt som rör sig. Lika säkra kommer vi att kunna vara på att de som inte tordes köpa under 2008-2010 kommer att till sist våga handla. De kommer inte att tjäna någonting, snarare tvärtom. Det är vi som köper när det är köptillfälle som blir rika.

...they're sheep and sheep get slaughtered!

Gordon Gekko

OMX SPI just nu: 343

5 kommentarer:

  1. När du skriver sådär övertygande får man nästan lust att sprätta iväg hela sparkapitalet (vilket inte är särskilt stort) direkt för att inte missa tåget, men innerst inne känns det fel.

    Lika lite som man vill missa tåget vill man stå och titta på en sjunkande börs utan $$ tillgängliga. Hur mycket tycker du att man borde ligga likvid vid den här tiden?

    SvaraRadera
  2. börsen kanske stiger men råvaror utklassar tyvärr aktier...

    SvaraRadera
  3. Haha, Gekko citatet fick mig att tänka på Tele2. Är visserligen delägare i Kinnevik, men lite roligt är det ändå.

    SvaraRadera
  4. Hej Johan.

    Jag tycker egentligen att man över tiden ska vara likvid, men om man tillåter sig en begränsad belåning (10-20 %) så löser det ju sig på det sättet och man kan utnyttja en stigande börs bättre.

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym.

    Jag är positiv till vissa råvaror, även på lång sikt, men börsen stiger per definition över tiden, medan råvaror ju teoretiskt skulle kunna falla över tiden eller (som guld) stå still över tiden genom att det hittas mer än det förbrukas.

    SvaraRadera