torsdag 23 oktober 2014

Vad krävs för att lyckas på börsen?


Tålamod
 
Den som har tålamod har en större edge mot marknaden än t.o.m. den som sitter på olaglig information. Tålamod behöver man inte födas med. Jag tror av mina erfarenheter med småbarn att de flesta inte föds med det, men det går utan tvekan att lära sig. Jag var alldeles för het på gröten för typ 10 år sedan och ville casha ut mina vinster men upptäckte snart att det var rätt jobbigt att kolla upp aktierna senare. Jag hade valt rätt aktier men inte alls dragit nytta av deras fulla potential. Så blir man inte rik. Inte heller när man tappar tålamodet med en aktie som tar "för lång" tid på sig att börja stiga när företaget går bra. Alla bra aktier kommer med tiden att värderas korrekt. Efter ett ras kommer börsen tillbaka med tiden, så har det alltid varit och så kommer det att förbli.
 
 

Oräddhet
 
En investerare får inte vara feg om han ska lyckas eftersom marknaden är feg. Han har i så fall ingen edge mot marknaden. Värdeinvesterarens mantra är att vara orädd när andra är rädda och, förstås, tvärtom. Världens bästa och mest välmående företag faller brant med jämna mellanrum utan vettig orsak. Springer man då med flocken är man inte vargen utan fåret och som Gordon Gekko så vist en gång sade ”sheep get slaughtered”.
 
 


Logiskt tänkande
 
Grundläggande logiskt tänkande på aktiemarknaden är att förstå skillnaden mellan värde och pris. Antingen förstår man det eller också inte. Som Buffett har sagt: ”Antingen är det intuitivt uppenbart för en person från början eller så kommer det aldrig. Ingen börjar förstå detta med tiden.”
 
Kan man inte förstå skillnaden och därmed avgöra, hyfsat korrekt, när en aktie är undervärderad respektive övervärderad är det ingenting fel med en, men man ska inte köpa enstaka aktier utan spara i fonder eller liknande som också kommer att ge en ett betydande kapital. Detta är dock bara sant om man har de två översta rekvisiten och varken säljer eller låter bli att köpa nya andelar för att börserna faller.
 
Andra viktiga aspekter på logiskt tänkande är att förstå t.ex. att om ett företag dag 1 värderas till 100 och det sedan, helt oväntat, presenterar en eller flera mycket goda nyheter men en vecka senare återigen handlas till 100 så har det blivit en bättre och mindre riskfylld investering. Detta låter förstås självklart för många, men gå in på Börssnack och se hur stor andel av skribenterna som resonerar på detta sätt…
 
 
En annan del är att förstå vad som följer logiskt av någonting. Vi som läst logik har tragglat dessa frågor (”Om A så B, om B så C, alltså om A så C”) men det viktiga är inte att kunna ställa upp dem, utan att förstå vad som (sannolikt) följer av någonting. Produkt A slog stort i land 1, är det troligt att det sker i resten av världen nu när företaget ska expandera? Apple har lanserat en serie mycket framgångsrika produkter, är det troligt att man kan fortsätta eller är det slut med det nu? Supersöta läskedrycket har funnits länge, kommer de alltid att vara lika populära?  

 
Det är man själv som ställer till det om man misslyckas att tjäna pengar på börsen, inte marknaden eller dåliga företag. 




3 kommentarer:

  1. Peter Cundill sade:

    “THE MOST IMPORTANT ATRIBUTE FOR SUCCESS IN VALUE INVESTING IS PATIENCE, PATIENCE, AND MORE PATIENCE. THE MAJORITY OF INVESTORS DO NOT POSESS THIS CHARACTERISTIC”.

    Jag sade till mina kolleger de tre sakerna är viktiga för att lyckas på börsen - KKT:

    1, Kapital
    2, Kunskap
    3, Tålamod

    Jag placerar kapital på första plats pga mina kolleger har ofta alldeles för lite sparpengar för att köpa aktier,. Jag sade till dem, man måste ha pangar för att tjäna pangar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kapital ser inte jag som det avgörande- gör man rätt får man mycket fin förräntning över tiden även om man börjar med en begränsad summa men om man gör fel så blir förlusterna bara större om man har mycket pengar satsade. Men visst, men tjänar mycket mer om man har mycket att satsa OCH gör rätt.
      Kunskap är förstås viktigt, men inte alls lika viktigt som att kunna kontrollera sina känslor och *förstå* hur marknaden fungerar. Det finns många, många som läst in sig enormt på dåliga företag och tror att deras initierade kunskaper kommer att göra att de kan förutse när "genombrottet" kommer.

      Radera
  2. Håller helt med om dina tre punkter Lou.
    När man har investerat i ett case man tror på så måste man våga ha tålamod. Det är så man får betalt - inte idag, imorgon eller nästa vecka utan ofta har det blivit efter ett till två år för mina aktier. Kan vara svårt att ha det tålamodet men för mig har det varit helt klart värt det.

    SvaraRadera