tisdag 23 januari 2018

Netflix Q4:a


Netflix, sedan drygt ett år ett av mina fem mindre innehav rapporterade igår kväll. Rapporten är trevlig läsning och inte minst tillskottet av nya prenumeranter, både i USA och i övriga världen var väldig övertygande. I den efterföljande analytikerutfrågningen gav man besked på att man kommer att accelerera den egna produktionen ytterligare och därför öka på det negativa kassaflödet för detta år till 3-4 miljarder dollar från två miljarder 2017.



Hela caset i Netflix är att man tror att bolaget kan bygga upp världens i särklass största streamingnätverk och sedan ha stor ”pricing power” mot konsumenterna. Detta har vi förstås redan sett i deras enorma expansion men också i att höstens prishöjning på drygt 10 % inte bara inte resulterade i tappade prenumeranter utan tvärtom blev det starkaste nettotillskottet i användare någonsin.



En lite speciell grej med Netflix egenproduktioner är att då de idag har en så enorm kundbas och det ju är gratis på marginalen att titta på innehållet för den som väl har betalat så är det många som går in och kollar på nyheter ”utifall att”. Jag har försökt titta på ”Bright”, deras första riktiga storfilm i egen produktion med Will Smith. Jag tyckte detta sciencefiction-drama var väldigt tramsigt och kritikerna håller med mig. För Netflix var det dock en hejdundrande succé och man har redan beställt en uppföljning. 

Risken med Netflix är förstås att man tappar sin förmåga att skapa såna oerhört populära serier och filmer som The Crown, Stranger Things och Bright. Detta känns dock verkligen inte sannolikt, lite som att tro att Disney ska tappa sin förmåga. 

Netflix vet precis vad det håller på med och de gör det i allt större skala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar