torsdag 17 maj 2018

Marknaden och spelbolagen


Jag har sedan länge tron att i takt med att spelmarknaden regleras och de svenska spelrelaterade bolagen blir allt större så kommer denna bransch att bli alltmer accepterad som en av de viktiga svenska näringsgrenarna. Alla pilar pekar i varje fall ditåt och man märker att analytiker får upp ögonen för bolagen och det blir alltmer sällan man hör att dessa bolag är skumma och liknande.

Precis som det en gång var självklart med monopol på telefoni, mobiltelefoni, apotek, många sorters livsmedel osv kommer detta att bli en helt normal marknad. Precis som andra lätt kontroversiella verksamheter som alkoholhaltiga drycker så kommer vissa att älska den och vissa kommer att hata den men att äga spelbolag blir inte konstigare än att äga Kopparbergs.

Även om mycket har förändrats de senaste åren är dock aktiemarknaden ännu relativt okunnig om vad som påverkar dessa bolag vilket blir nästan plågsamt tydligt när det kommer diverse nyheter, inte minst när de kommer från utlandet. Att den norska oppositionen ville se nya åtgärder mot utländska spelbolag gjorde att alla svenska bolag föll med minst 5 % häromveckan. Att det hela efter en rudimentär koll av ursprunget till de överilade rubriker som DI och nyhetstjänsterna satte visade att det inte alls var frågan om något utestängande eller att de flesta bolag hade ingen eller mycket liten exponering mot Norge hindrade inte aktierna att falla som stenar.

När det enormt viktiga domslutet i USA i måndags på sikt öppnade upp den gigantiska USA-marknaden för utländska bolag då USA i princip saknar knowhow i branschen så blev det mest en gäspning för de svenska bolagen förutom Catena Media som även den svenska marknaden insåg kommer att tjäna massor på detta.




När det sedan idag meddelades att brittiska spelautomater ute på lokal skulle gå från en maxinsats på 100 pund till 2 pund så föll LEO med 4 % och hela branschen tog en djupdykning trots att inget svenskt bolag har någon exponering mot denna marknadsnisch. Visst talas det även om att skattebortfallet eventuellt kommer att kompenseras med höjd spelskatt men detta ligger åratal in i framtiden. 

Likaså är det ju inte precis osannolikt att denna förändring kommer att göra att spelandet flyttar online där det inte finns några gränser för insatserna vilket förstås skulle gynna svenska bolag på den brittiska marknaden.

Så här snabba risk off-beteenden är som jag ser det typiska för omogna marknader där många deltagare pga bristande kunskaper överdriver alla risker. Detta är och förblir en reglerad marknad där myndigheterna då och då kommer att gripa in mot sånt de inte tycker om och skatter och avgifter kommer att variera över tid. Inget nytt under solen. 

Det är dock också en oerhört säker marknad som växer globalt i takt med att folk får mer pengar. Av den växande totala marknaden ökar andelen onlinespel hela tiden och den del av onlinespelandet som ökar mest är livespel. Det ger väldigt säkra vinster för de starkaste och bästa bolagen över tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar